Du trenger ikke presse deg mot maks på tunge vekter!

Når vi bruker muskulaturen rekrutterer vi muskelfibre til å regulerer kraft. Når man løfter en lav vekt rekrutterer man kun nødvendig antall muskelfibre. Men dersom vi tar flere repetisjoner mot utmattelse vil vi mot slutte av arbeidet ha full fiberrekruttering. Nettop derfor, pluss at man ønsker metabolske endringer som kan føre til muskelvekst, presser man seg mot utmattelse når man kjører mange repetisjoner.

Når vi passerer 80% av maks vil man teoretisk rekruttere alle muskelfibre . ( Det diskuteres om utrente ved komplekse øvelser kanskje ikke klarer rekruttere like godt som trente). Dvs at du vil ha full fiberrekruttering fra første repetisjon. 80% er en typisk treningsvekt når du har flere serier rundt 5 reps. Ved fem reps og nedover vil det ikke oppstå så store metabolske endringer, og presse seg til maks vil dermed ikke påvirke de metabolske faktorene i særlig grad. Samtidig har vi full aktivering fra første repetisjon. Presse seg mot utmattelse vil dermed ikke påvirke fiberrekrutteringen heller. Det som oftere skjer, er at teknikken ikke blir like bra når vi nærmer oss utmattelse og vi klarer færre serier på samme vekt.

Når vi jobber for styrke i spesifikke øvelser, ønsker vi tilpasninger som går på teknikk, så vi skal klare mest mulig vekt. Det er dermed veldig viktig å bli sterk i de posisjonene vi ønsker, og repetisjoner mot utmattelse kan ødelegge dette ved at vi ikke klarer holde de korrekte posisjonene.

Treningsvolum er også viktig. Noe som er vist går ned, om man trener til utmattelse. Flere serier , på en litt lavere vekt kan derfor bidre til et høyere volum og bedre kvalitet på repetisjonene.